PRAVILNIK O OBRASCU POTVRDE O PODRIJETLU DIVLJAČI I NJEZINIH DIJELOVA I UVJETIMA POD KOJIM SE MOŽE VRŠITI PREPARIRANJE DIVLJAČI I DRŽANJE TROFEJA JAVNO IZLOŽENIH U OBJEKTIMA KAO I UPORABI MESA DIVLJAČI U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

19
Na temelju članka 63. stavak 3. Zakona o lovstvu (“Službene novine Federacije BiH”, broj
4/06), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi
PRAVILNIK
O OBRASCU POTVRDE O PODRIJETLU DIVLJAČI I
NJEZINIH DIJELOVA I UVJETIMA POD KOJIM SE MOŽE
VRŠITI PREPARIRANJE DIVLJAČI I DRŽANJE TROFEJA
JAVNO IZLOŽENIH U OBJEKTIMA KAO I UPORABI MESA DIVLJAČI U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se obrazac potvrde o podrijetlu divljači i njezinih
dijelova i uvjeti pod kojim se može obavljati prepariranje divljači i držanje trofeja javno
izloženih u objektima, kao i uporaba mesa divljači u ugostiteljskim objektima.
Članak 2.
Pod prepariranjem divljači i njezinih dijelova podrazumijeva se dermoplastična
obrada cijelih primjeraka divljači ili njezinih dijelova, štavljenje i obrada krzna divljači
te obrada i montaža trofeja divljači.
Članak 3.
Prepariranjem divljači mogu se baviti fizičke i pravne osobe koje su registrirane za
obavljanje ove djelatnosti.
Članak 4.
Divljač i dijelove divljači namijenjene za prepariranje mora pratiti potvrda
(propratnica) i trofejni list, koje izdaje korisnik lovišta gdje je divljač odstrijeljena.
• Propratnica za divljač je dimenzija 10,5 x 15 cm, tiska se na bijelom papiru i ima
sljedeći izgled:u pozadini propratnice je stilizirani crtež grančice bukve, toniran
u zelenoj boji;
• u lijevom gornjem kutu je mjesto za upis naziva korisnika lovišta i sjedišta
korisnika lovišta;
• slijedi tekst: “Bosna i Hercegovina“, a potom tekst: “Federacija Bosne i
Hercegovine”, ispisano velikim slovima u fontu Bookman Old Style, veličina 8,
tamnozelene boje i boldirano;
Pravilnik o obrascu potvrde o podrijetlu divljači i njezinih dijelova i uvjetima pod kojim se može vršiti
prepariranje divljači i držanje trofeja javno izloženih u objektima kao i uporabi mesa divljači u ugostiteljskim objektima
20
• u desnom gornjem kutu je mjesto za upis datuma i broja propratnice;
• ispod toga je naslov: “Propratnica za divljač”, ispisano velikim slovima u fontu
Bookman Old Style, veličina 12, tamnozelene boje i boldirano;
• ispod toga tekst: „Ulovljenu/kupljenu u lovištu…..”, ispisano malim slovima u
fontu Bookman Old Style, veličina 10, tamnozelene boje i boldirano;
• ispod toga je tabela u koju se upisuje redni broj, vrsta divljači i/ili njezinih
dijelova, jedinica mjere, količina i eventualne napomene;
• ispod tabele je tekst: “Transport divljači i/ili njezinih dijelova obavlja osoba:
……. prijevoznim sredstvom: ……………., registarskih oznaka: …… na relaciji od:
…. do: ……“, ispisano malim slovima u fontu Bookman Old Style, veličina 10,
tamnozelene boje;
• u donjem lijevom kutu je mjesto za upis dana za koji vrijedi propratnica, u
sredini mjesto za pečat korisnika lovišta, a u desnom potpis ovlaštene osobe.
Obrazac propratnice za divljač tiskan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Članak 5.
Fizičke i pravne osobe koje vrše usluge prepariranja divljači i njezinih dijelova dužne
su voditi evidencije o prijmu divljači ili njezinih dijelova, u koje se unose sljedeći podaci:
• ime i prezime, adresa, broj osobne iskaznice osobe koja je divljač odstrijelila;
• vrsta divljači i dio divljači koji se daje na obradu;
• podaci iz potvrde i trofejnog lista (naziv i sjedište korisnika lovišta, ocjena
trofejne vrijednosti, broj i datum izdavanja);
• datum prijma.
Evidencija iz stavka 1. ovoga članka vodi se u bilježnici tvrdog uveza s brojčano
označenim brojem stranica i ovjerenom od strane organa mjerodavnog za izdavanje
radne dozvole.
Članak 6.
Trofeji divljači mogu se izlagati u javnim objektima (ustanove, poslovni
prostori, društvene prostorije, ugostiteljski objekti) samo ako imaju potvrdu,
odnosno trofejni list.
Svi trofeji koji su zatečeni u javnim objektima a nisu evidentirani do dana stupanja
Pravilnik o obrascu potvrde o podrijetlu divljači i njezinih dijelova i uvjetima pod kojim se može vršiti prepariranje divljači i držanje trofeja javno izloženih u objektima kao i uporabi mesa divljači u ugostiteljskim objektima
21
na snagu ovog Pravilnika, moraju se u roku od jedne godine ocijeniti i uvesti u evidenciju
trofeja, koju će ovjeriti ovlašteno povjerenstvo za ocjenjivanje lovačkih trofeja.
Kopija evidencije dostavlja se Lovačkom savezu, ako se radi o kategoriji vrijednih trofeja.
Javno izloženi trofeji moraju biti pravilno obrađeni i uredno održavani.
Članak 7.
Zabranjeno je javno izlaganje dermoplastičnih preparata ptica i sisavaca korisnih za
poljoprivredu i šumarstvo, kao i svih vrsta divljači koje su odredbama Zakona o lovstvu
trajno zaštićene.
Izuzetak od odredaba stavka 1. ovoga članka su zbirke dermoplastičnih preparata u
muzejima i znanstvenim i obrazovnim ustanovama (škole i fakulteti).
Članak 8.
Sve pravne i fizičke osobe koje stavljaju u promet meso divljači moraju, osim dokaza
o zdravstvenoj ispravnosti mesa divljači, imati i dokument o podrijetlu mesa divljači
(propratnica, račun), koji izdaje korisnik lovišta.
Članak 9.
Ugostiteljski i prodajni objekti koji stavljaju u promet meso divljači dužni su na
vidnom mjestu istaknuti obavijest o tome.
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu idućeg dana od dana objave u “Službenim novinama
Federacije BiH”.
Broj 07-02-128-3/08
Rujan 2008.
Sarajevo
Ministar
mr. sci. Damir Ljubić, v. r.
Pravilnik o obrascu potvrde o podrijetlu divljači i njezinih dijelova i uvjetima pod kojim se može vršiti
prepariranje divljači i držanje trofeja javno izloženih u objektima kao i uporabi mesa divljači u ugostiteljskim objektima