SRNEĆI PAPRIKAŠ NA MOSTARSKI NAČIN

Sastojci:

  • 1,2 kg srnećeg mesa od plećke i vrata,
  • 15 dag srnećih jetara,
  • 10 dag suhe slanine,
  • 14 dag masti,
  • 1/2 l crnog vina,
  • 0,6 dl ruma,
  • 1 dl vinjaka,
  • 1 glavica luka,
  • 1 vitica peršinovog lista,
  • 1 češanj češnjaka,
  • sol.

Priprema:

da bi se pravilno pripremio srneći paprikaš na mostarski način, morate sačuvati malo krvi ubijene divljači. Pri vađenju iznutrica uhvatite krv u šalicu i dodajte joj malo ocata da se ne zgruša. Meso posolite. Na vrućoj masti propržite sjeckani luk i češnjak. Od srnjaka uzmite plećke i vrat narezane na komade, ali po željji možete uzeti i rebra. Meso stavite na proprženi luk pa i njega dobro propržite, prelijte ga crnim vinom i dodajte papar. Posudu pokrijte i meso opolake pirjajte. U isto vrijeme nastružite jetra pa ih izmješajte sa suhom slaninom izrezanom na kockice i sve zajedno primješajte paprikašu. Zatim dodajte i sitno nasjeckano peršinovo lišće, sve prelijte sa krvi, malo proprijajte, te dodajte vinjak i rum. srneće meso treba se u toj mješavini kuhati još oko jedan sat, dok posve ne omekša.

By: Zlatan Sitarević